Την Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη συνόδεψε ο Γενικός Δ/ντης του ΟΑΕΠ κ. Βασίλειος Λάζαρης στην επίσημη επίσκεψη της στην Σαγκάη (17-23/6/2010), μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΟΙΑΝ κ. Δρυμούση, τις διοικήσεις του ΟΠΕ, του Invest in Greece, του ΟΛΠ και της ΔΕΘ. Την αποστολή συμπλήρωσαν εκπρόσωποι Ελληνικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ελλάδας στην Παγκόσμια Έκθεση EXPO 2010 που ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Κίνα από την 1η Μαϊου και θα έχει διάρκεια έξι μήνες.

Σημαντικό σημείο του ταξιδιού η επίσημη συνάντηση και η σύναψη συμφωνιών της Υπουργού με τον Υπουργό Εμπορίου της Κίνας, κ. Τσεν Ντε Νινγκ.

Οι συμφωνίες αφορούν:

  • Στην άμεση ενεργοποίηση Κοινής Επιτροπής Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας μέχρι το τέλος του 2010.
  • Στη δέσμευση ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες για την απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας- Πεκίνου.
  • Στη συμμετοχή της Ελλάδας στο επιχειρηματικό forum που θα γίνει στην Κίνα στις 8/9/2010.
  • Στην διοργάνωση περιοδικών περιφερειακών εκθέσεων και στις δύο χώρες, για την προώθηση των επιχειρηματικών επαφών και συναντήσεων.

Επίσης η Υπουργός Λούκα Κατσέλη μίλησε στο Economic Club of China , παρουσία σημαντικών εκπροσώπων του Κινεζικού και Ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Στην ομιλία της τόνισε ότι τρεις είναι οι προϋποθέσεις , για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. για την έξοδό τους από την κρίση :

  1. Η δημοσιονομική εξυγίανση
  2. Η βιώσιμη κεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω διαφανών κανόνων λειτουργίας του
  3. Η λήψη διαρθρωτικών μέτρων στην οικονομία

Η υλοποίηση και των τριών αυτών παραμέτρων θα οδηγήσει σε προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και σε αύξηση των εξαγωγών.

Η συμμετοχή της χώρας μας στην Παγκόσμια Έκθεση EXPO 2010 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, να προσελκύσει επενδυτές και να προωθήσει τις εξαγωγές της.