Με ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014, στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π., η εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς σε συνεργασία με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π.), με θέμα: «Ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων& Χρηματοδοτικά προϊόντα εξαγωγών».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων. Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ. Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος Ε.Β.Ε.Π Νότης Μηταράκης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Μυρτάκης, Αντιπρόεδρος Παγκρήτιας Τράπεζας, Θεμιστοκλής Καλπακτσόγλου, Πρόεδρος Ο.Α.Ε.Π., Αριστείδης Κρεββατάς, Προϊστάμενος Τμήματος Κατάρτισης Συμβολαίων & Υποστήριξης Πελατών Ο.Α.Ε.Π., Άγγελος Κωτσιόπουλος, Γεν. Δ/ντης Ο.Α.Ε.Π. και Βαγγέλης Πτερούδης, Δ/ντης Εργασιών Παγκρήτιας.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδης, μεταξύ άλλων, επεσήμανε στον χαιρετισμό του: «Είναι γνωστό ότι την περίοδο αυτή, η αναζήτηση ευκαιριών ανάπτυξης, εκτός συνόρων, αποτελεί μέγα ζητούμενο για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες βιώνουν το εφιαλτικό οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί στη Χώρα τα τελευταία 6 χρόνια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέσα σε 10 χρόνια, από το 2004-2013, σημειώθηκε αύξηση κατά 109% των ελληνικών εξαγωγών. Ωστόσο, η κατάσταση δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση εφησυχασμό. Ως Ε.Β.Ε.Π., έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως είναι η στοχευμένη αξιοποίηση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ».

«Συγχαρητήρια στον ιδιωτικό τομέα που κατάφερε να πατάει γερά στα πόδια του», έδωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ν. Μηταράκης, ο οποίος τόνισε: «Η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας αποτελεί μια σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων. Συστατικά που είναι αναγκαία για την έξοδο της Χώρας μας από την οικονομική κρίση. Τα αποτελέσματα του 2013 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς επιτύχαμε πλεόνασμα μετά από πολλές δεκαετίες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και οι ξένες άμεσες επενδύσεις επανήλθαν στα προ-κρίσης επίπεδα. Ο νέος φορέας ακολουθεί θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως η σύσταση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, η Εθνική Στρατηγική για τις εξαγωγές, η δημιουργία της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής και ο νέος Επενδυτικός Νόμος. Ο νέος Φορέας θα ξεκινήσει την λειτουργία του την 1η Απριλίου».

Ο Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας, κ. Ν. Μυρτάκης, υπογράμμισε ότι «για όλους τους εξαγωγείς αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων που θα ασφαλίζουν την πίστωση μέσω του Ο.Α.Ε.Π., η τράπεζα μπορεί να προσφέρει τους εξής όρους χρηματοδότησης: χρηματοδότηση μέχρι του 80% του καθαρού ποσού του τιμολογίου του εξαγωγέα, διάρκεια της πίστωσης ανάλογα με τον χρόνο αποπληρωμής από τον οίκο του εξωτερικού, χωρίς επιπλέον εξασφαλίσεις για την συγκεκριμένη πίστωση, πέραν της εκχώρησης του τιμολογίου και της ασφάλισης, επιτόκιο χρηματοδότησης 6,10% τελικό (5,50% πλέον εισφοράς Ν.128/75)».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ο.Α.Ε.Π., κ. Θ. Καλπακτσόγλου, αφού ανέπτυξε τους στόχους και τη στρατηγική του Οργανισμού, υπογράμμισε ότι: «είναι πλέον κατανοητό από όλους πως η αύξηση της "εξωστρέφειας" της Ελληνικής Οικονομίας, μέσω της αποτελεσματικής προώθησης των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών, αποτελεί το καλύτερο «εργαλείο» για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση που τη μαστίζει. Με τα Προγράμματα Ασφάλισης Βραχυπρόθεσμων Εξαγωγικών Πιστώσεων, ο Ο.Α.Ε.Π. προσφέρει ουσιαστική στήριξη στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, στη σημερινή δύσκολη διεθνή συγκυρία, που οι εμπορικοί και πολιτικοί κίνδυνοι μη πληρωμής είναι ιδιαίτερα αυξημένοι».

Τέλος, ο Γεν. Δ/ντης του Ο.Α.Ε.Π., κ. Α. Κωτσιόπουλος παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εξαγωγείς που ασφαλίζονται στον Ο.Α.Ε.Π. και εντάσσονται στο πρόγραμμα, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την τράπεζα της επιλογής τους, χωρίς καμία άλλη απαίτηση «εμπράγματης» ασφάλειας ή άλλης διασφάλισης, με ποσό που αντιστοιχεί στο 80% της αξίας των ασφαλισμένων από τον Ο.Α.Ε.Π. τιμολογίων, με ανώτατο ανακυκλούμενο όριο ανά εξαγωγέα τo 1.000.000 Ευρώ, για διάρκεια πιστώσεων από 1 - 4 μήνες και με σχετικά ευνοϊκό επιτόκιο. Στη σημερινή δύσκολη εποχή, που το πρόβλημα είναι η ρευστότητα των επιχειρήσεων, το εν λόγω πρόγραμμα του Οργανισμού είναι o «αιμοδότης» και το «οξυγόνο» των Ελλήνων «εξαγωγέων».